Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Ακριβότερα τα ασφάλιστρα

Αυξήσεις που μπορεί να φθάσουν έως και 30% θα επιφέρει στα ασφάλιστρα η εφαρμογή απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η διάκριση φύλου δεν μπορεί να αποτελεί στοιχείο παραμετροποίησης των ασφαλίστρων ,που τιμολογούν οι ασφαλιστικές εταιρίες.
Η ισχύς της σχετικής απόφασης ξεκινά από την επόμενη εβδομάδα ,παρά τις αντιδράσεις των ασφαλιστικών εταιριών ότι η σχετική παραμετροποίηση δεν έχει να κάνει με την διάκριση φύλου, αλλά με τον κίνδυνο που αναλαμβάνει σε κάθε ασφάλιση η ασφαλιστική .Θα αφορά τα συμβόλαια που θα συνάπτονται από εδώ και στο εξής .
Βέβαια με δεδομένη την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και τον τρόπο που θα χειριστεί η κάθε εταιρία τα νέα δεδομένα στην τιμολόγηση των ασφαλίστρων, οι αυξήσεις θα ποικίλουν και θα αφορούν τόσο τους άντρες, όσο και τις γυναίκες ασφαλισμένους.
Η διάκριση εφαρμοζόταν κυρίως στα νοσοκομειακά και τα συνταξιοδοτικά προγράμματα, που αποκλίνουν κατά περίπου 10% στο κόστος που επιβαρύνονταν τα δύο φύλα. Ο λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι γυναίκες ζουν περισσότερο και άρα συνταξιοδοτούνται για περισσότερα χρόνια, με βάση τους πίνακες θνησιμότητας που υιοθετεί ο ασφαλιστικός κλάδος για να τιμολογήσει το ασφαλιστικό προϊόν. Αντίστοιχα, στην περίπτωση των νοσοκομειακών προγραμμάτων, οι γυναίκες τόσο λόγω μακροβιότητας όσο και λόγω λιγότερων περιστατικών ασθένειας, θεωρούνται χαμηλότερου ρίσκου ,με αποτέλεσμα να πληρώνουν χαμηλότερο ασφάλιστρο σε σχέση με τους άντρες
Έτσι, μέχρι σήμερα τα ασφάλιστρα για τις γυναίκες στο συνταξιοδοτικό κλάδο ήταν ακριβότερα σε σχέση με τους άντρες μια και το ρίσκο των εταιριών ήταν μεγαλύτερο λόγω το αυξημένου μέσου όρου ζωής των γυναικών. Στην περίπτωση αυτή η εξομοίωση θα επιβαρύνει τα ασφάλιστρα που αφορούν συμβόλαια των ανδρών.

Στα νοσοκομειακά προγράμματα , που ήταν φθηνότερα για τις γυναίκες, η εξομοίωση θα επιβαρύνει τα συμβόλαια των γυναικών , καθώς και στην αστική ευθύνη αυτοκινήτου, καθώς και εδώ οι ασφαλιστικές τιμολογούσαν φθηνότερα κατά 10% τις γυναίκες οδηγούς, σε σχέση με τους άντρες, επειδή θεωρούνται συντηρητικοί οδηγοί και άρα προκαλούν λιγότερα ατυχήματα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εδώ δεν μπορέι ο πελάτης να πληρώσει τα σημερινά θα βάλουν και άυξηση; Ε τότε θα πέσει η παραγώγή μας πάνω απο το μισό. Για τους άλλους κλάδους ποιός ενδιαφέρεται;